September 9th, 2019
Do odprowadzenia nadmiaru osadu służy rura. Klarownik otwarty, typu stożkowego . Wskutek koagulacji ilość zawiesin i bakterii zmniejsza się o 70-90%, a ponadto osiąga się wybitne zmniejszenie zabarwienia. Do wad koagulacji należy przede wszystkim duże zużycie chemikaliów, strata spadku 0,8-1,3 m (w klarownikach otwartych,), stosunkowo wysokie koszty związane Ze stałym uzupełnianiem zapasu koagulantów oraz kłopotliwe prowadzenie oczyszczalni (dobór dawek koagulantów zależy od stopnia zanieczyszczenia wody). W związku z powyższym koagulację stosuje się w przypadkach koniecznych, np. Read the rest of this entry »
Comments Off
September 9th, 2019
Filtry pośpieszne budowane są jako otwarte lub jako zamknięte o różnych konstrukcjach. Otwarty filtr pośpieszny systemu Reiserta. Woda dopływa korytem do komory , w której filtruje się i przepływając przez regulator prędkości filtracji odpływa do zbiornika czystej wody. Warstwa filtracyjna jest płukana. za pomocą wtłaczania sprężonego powietrza do dolnej części komory. Read the rest of this entry »
Comments Off
September 9th, 2019
Brudna woda spływa do kanalizacji. Następnie otwiera się zasuwę i następuje równocześnie przepłukiwanie obu warstw. Po kilku minutach spuszcza się wodę z filtru, zamyka się zasuwy i rozpoczyna nowy cykl filtracji. Przepłukiwanie powtarza się co 20-25 godz. Filtry zamknięte wykonywane są jako zbiorniki zamknięte, o przekroju kołowym, zazwyczaj stojące i przystosowane do pracy pod ciśnieniem. Read the rest of this entry »
Comments Off
September 9th, 2019
ODKAŻANIE WODY Woda przefiltrowana zawiera zawsze część bakterii, wśród których mogą znajdować się bakterie chorobotwórcze. Wg rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dn. 16. XI. 1961 r. Read the rest of this entry »
Comments Off
September 9th, 2019
W wodzie czerpanej z urządzeń do zaopatrywania miejscowego, przeznaczonej tylko na własne potrzeby jednego lub kilku sąsiednich gospodarstw domowych, miano coli nie może być niższe niż 10 (coli – indeks < 100/ litr). Ogrzanie wody w ciągu 10 min do 75°C zabija większość bakterii; 10- 20 min gotowana całkowicie odkaża wodę. Sposoby te są kosztowne i mogą znaleźć zastosowanie dla niewielkich objętości wody. Przegotowanie pozbawia wodę gazów (m. in. Read the rest of this entry »
Comments Off
September 9th, 2019
Działanie chloru na wodę powinno trwać 30 min i po upływie tego czasu stwierdza się skuteczność odkażania. Powinna pozostać nadwyżka chloru 0,3 – 0,5 mg/I w wodzie do picia, > 0,5 mg/l w wodzie kąpielowej. Zawartość chloru powyżej 0,5 mg/I psuje smak wody. Woda do użytku domowego powinna być dostarczana możliwie w 2 godz po chlorowaniu. Urządzenia do chlorowania. Read the rest of this entry »
Comments Off