Deska tarasowa i domki
Just another WordPress site

Architektura i nowoczesne budownictwo – Przebudowa sali koncertowej Kremla / studio OTASH

Posted in Uncategorized  by admin
July 6th, 2018

Architekci: OTASH studio Lokalizacja: Kreml, Moskwa, Rosja Autorzy: Dejan Otasevic, Ivo Otasevic, Uros Otasevic (projektant) Zespół projektowy projektu: Slobodan Damjanovic, Pavle Bogdanovic Współpracownicy: Nenad Peranovic, Marija Simsic, Dragana Mijatovic Rok budowy: 2007 Rok Projektu: 2008-2009 Zdjęcia: studio OTASH + 26 Państwowy Pałac Kremla, znajdujący się na terenie Kremla, był przez długi czas ważnym ośrodkiem życia politycznego i kulturalnego Rosji.
Pałac został zbudowany w 1961 r.
Pod rządami Nikity Chruszczowa, jako nowoczesna arena kongresów i konferencji partii komunistycznych, spektakli i koncertów.
Zachowując tradycję jednego zespołu pałacowego, architekci połączyli nowy budynek z Wielkim Kremlowskim pałacem przejściem z małym Ogrodem Zimowym i zawieszonym szklanym przejściem prowadzącym do Pałacu Patriarchów.
W 1992 roku Pałac Kongresów został przemianowany na Pałac Kremla.
Dziś jest budynek publiczny i teatr.
Główna część budynku to jedna z największych i najwspanialszych audytoriów w Europie z 6000 miejscami siedzącymi, wykorzystywana obecnie głównie na koncerty i występy baletowe.
Jest to również scena Teatru Baletu w Kremlu i drugi etap Teatru Bolszoj.
Pałac ma podziemną część tak głęboką jak pięciopiętrowy budynek.
Państwowy Pałac Kremla, zwany popularnie Pałacem Kongresów, zawiera ponad 800 pokoi.
odcinek W czasie budowy, ten duży budynek publiczny, wykonany z betonu, metalu i szkła, został uznany za jedno z największych osiągnięć technicznych ery radzieckiej, mimo kontrowersji, że został zbudowany w poprzednim starszym zespole.
Architekci pracujący nad projektem, na czele z M.
Posokhinem, zostali nagrodzeni nagrodą Lenina za swoją pracę nad budynkiem w 1962 roku.
Pięćdziesiąt lat później władze rosyjskie chciały nadać budynkowi nowy, nowoczesny wygląd i poprawić jego wydajność.
Architekci ze studia: OTASH ., Dejan Otasevic, Ivo Otasevic i Uros Otasevic stworzyli nowoczesne wnętrze sali koncertowej, wykorzystując najnowsze osiągnięcia technologiczne we współpracy ze specjalistami ds.
Akustyki i efektów wizualnych z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Niemiec.
Podstawową koncepcją zespołu architektonicznego było zachowanie jak największej dotychczasowej geometrii sali, a dzięki zastosowaniu oświetlenia ledowego zintegrowanego z panelami ściennymi, stworzenie efektu dużych ekranów, aby całe wnętrze aktywnie uczestniczyło w doświadczenie sceniczne, pozwalające reżyserowi na ogromne możliwości w konceptualizacji spektakli.
Takie wykorzystanie technologii daje zrekonstruowaną wielofunkcyjność Halla, która była głównym zadaniem zespołu architektonicznego.
Zastosowanie nowych rozwiązań akustycznych w projektowaniu wnętrza było szczególnym wyzwaniem, ponieważ wymagało poszycia wszystkich powierzchni za pomocą specjalnie zaprojektowanych paneli akustycznych (wysokiej częstotliwości i niskiej częstotliwości).
Aby panele te działały prawidłowo, osłona przed nimi musiała być w ponad 50% przepuszczalna dla dźwięku, co zostało dokonane różnymi sposobami perforacji i użyciem materiałów akustycznych.
Właśnie te fakty miały znaczący wpływ na ostateczny wygląd i charakterystykę hali, która obecnie jest zaliczana do najbardziej zaawansowanych technologicznie hal na świecie.
[podobne: szamba betonowe bielsko biała, żeliwo szare, Depaletyzatory ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: Depaletyzatory szamba betonowe bielsko biała żeliwo szare